Alhamdulilah sudah selamat bernikah (9.7.11)

Daisypath Anniversary tickers

Majlis Pertunangan (10.10.10)

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 27, 2013

Family Planning

**Note : i'm talking as mature & married woman.hope others can accept this as information.TQ**

there are many method of family planning.

terpulang pada individu..

tapi mcm aku nih baiklah amek implanon sbb senang.. pasang 3 tahun pas tu setel..kalau makan ubat nih..hrmm..hari makan, esok tak makan..huhuhu..lepas mengandung terus pikir lepas nih nak family planning mcm mane..kakaka

insyallah, hujung tahun ni
aku pasang Implanon :)


aku consult dengan Gynaecology KPJ Shah Alam - Dr. Tan Yee Inn
Dia cadangkan aku injection (Depo-Provera) sebelum pasang implant
injection 2x untuk make sure badan aku serasi dengan method nih
aku dah amek suntikan pertama utk 3 bulan & suntikan kedua pun dah amek dan akan expired hjg tahun nih
dan lepas tuh baru masuk implan

suntikan ini sgt penting utk doktor monitor 
kalau badan naik , sakit kepala dan lain-lain siptom
suntikan nih terpulang pada doktor/consultant 

masa datang pertama kali jumpa doktor nak pasang implant
doktor akan scan perut ..kot ler kalau merandung ( preggy)hehhehe

kalau sume ok, doktor Yee akan bagi consultant 
method nih aku yang nak dan doktor ade sugget masa aku mengandung
since aku c-zer, aku kalau bole nak heal btol2 dan fit utk preggy utk kali kedua
dan nak bagi Ayra perhatian.. insyallah.amin ^_^

ada banyak alasan aku cipta sbb nak pkai implant..hehehehe

1. C-zer perlukan at least 3 years to heal sepenuhnya
2. aku study..hohoho
3. tahun depan nak pindah rumah...kos di situ
4. nak bagi Ayra sepenuh perhatian dan segala yang terbaik
5. mmg aku nak benda nih! 

bukan nak ckp besar, tapi kalau jenis suami mcm Hencik - mmg menolong dan sangat2 memahami isteri preggy dan dalam pantang sgt membantu, beranak 10 x pun tak pe tapi aku ...belum bersedia utk yang kedua..hehe

ape tuh implanon?

Implanon adalah putih bukan terbiodegradasikan pada rod fleksibel putih . Setiap Implan mengandungi 68 mg etonogestrel .ia adalah alat Kontrasepsi.

Satu Implan dimasukkan subdermally . Pengguna perlu diberitahu bahawa dia boleh meminta penyingkiran Implanon pada bila-bila masa tetapi implan tidak boleh dibiarkan di tempat yang lebih daripada tiga tahun. Doktor boleh mempertimbangkan penggantian awal implan di kalangan wanita yang lebih berat. Hanya doktor yang biasa dengan teknik penyingkiran perlu melaksanakan , atas permintaan atau pada akhir 3 tahun penggunaan , pembuangan Implanon . Selepas penyingkiran implan, kemasukan segera implan lain akan menyebabkan perlindungan kontraseptif berterusan.

Beberapa kes telah dilaporkan di mana implan tidak dimasukkan pada hari yang betul atau tidak dimasukkan dengan betul atau tidak dimasukkan sama sekali. Secara kebetulan, ini telah menyebabkan kehamilan yang tidak diingini. Berlakunya kejadian seperti ini dapat dikurangkan apabila arahan untuk kemasukan akan dipatuhi. Kehadiran implan perlu disahkan oleh rabaan langsung selepas kemasukan . Dalam kes implan tidak boleh palpated atau apabila kehadiran implan adalah ragu, kaedah lain mesti digunakan untuk mengesahkan kehadirannya. Sehingga kehadiran Implanon telah disahkan kaedah halangan kontraseptif mesti digunakan.

Ia adalah sangat disyorkan bahawa doktor , sebelum mengamalkan memasukkan Implanon , mengambil bahagian dalam sesi latihan yang dianjurkan oleh syarikat yang membekalkan Implanon .

Keselamatan Terpilih Maklumat Mengenai Implanon

kontra
Pil Progestagen sahaja tidak boleh digunakan di hadapan mana-mana syarat-syarat berikut . Sekiranya mana-mana syarat-syarat yang muncul buat kali pertama semasa penggunaan Implanon , produk ini harus dihentikan serta-merta.

Kehamilan yang diketahui atau disyaki
Aktif vena gangguan thromboembolic
Kehadiran atau sejarah penyakit hepatik yang teruk selagi nilai-nilai fungsi hati tidak kembali normal
Diketahui atau disyaki keganasan sensitif seks steroid
Pendarahan faraj yang tidak dikenal pasti
Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana daripada excipients Implanon
Amaran
Jika mana-mana syarat-syarat berikut / faktor-faktor risiko tidak hadir, faedah penggunaan progestagen perlu dipertimbangkan dengan risiko yang mungkin bagi setiap wanita individu dan berbincang dengan seorang wanita sebelum dia memutuskan untuk bermula dengan Implanon . Sekiranya berlaku gangguan , kepahitan atau penampilan pertama mana-mana syarat-syarat ini , wanita itu perlu menghubungi doktor beliau. Doktor kemudian perlu membuat keputusan sama ada penggunaan Implanon harus dihentikan.

Risiko untuk menghidap kanser payudara meninggikan secara umum dengan peningkatan usia. Semasa penggunaan kontraseptif oral ( OCS ) risiko yang mempunyai kanser payudara didiagnosis sedikit meningkat. Ini peningkatan risiko hilang secara beransur-ansur dalam tempoh 10 tahun selepas pemberhentian penggunaan OC dan tidak berkaitan dengan tempoh penggunaan, tetapi untuk usia wanita itu apabila menggunakan OC. Bilangan diharapkan daripada kes didiagnosis setiap 10,000 wanita yang menggunakan digabungkan OCS (sehingga 10 tahun selepas berhenti ) berbanding dengan tidak pernah pengguna dalam tempoh yang sama telah dikira bagi kumpulan umur masing-masing untuk menjadi : 4.5 / 4 ( 16-19 tahun), 17.5/16 ( 20-24 tahun), 48.7/44 ( 25-29 tahun), 110/100 ( 30-34 tahun), 180/160 ( 35-39 tahun) dan 260/230 ( 40-44 tahun). Risiko dalam pengguna kaedah kontraseptif yang hanya mengandungi progestagens , adalah mungkin magnitud yang sama seperti yang dikaitkan dengan gabungan OCS . Walau bagaimanapun, bagi kaedah ini, bukti-bukti yang kurang muktamad. Berbanding dengan risiko mendapat kanser payudara yang pernah dalam hidup, peningkatan risiko yang dikaitkan dengan OCS adalah rendah. Kes-kes kanser payudara didiagnosis di OC pengguna cenderung untuk menjadi kurang maju berbanding dengan orang-orang yang tidak menggunakan OCS . Risiko meningkat diperhatikan dalam pengguna OC mungkin disebabkan oleh diagnosis awal , kesan biologi OC atau gabungan kedua-duanya. Sejak kesan biologi hormon tidak boleh dikecualikan , manfaat / risiko penilaian individu hendaklah dibuat di kalangan wanita dengan kanser payudara yang sedia ada dan di kalangan wanita di mana kanser payudara didiagnosis semasa menggunakan Implanon .

Sejak kesan biologi progestagens mengenai kanser hati tidak boleh dikecualikan , manfaat / risiko penilaian individu hendaklah dibuat di kalangan wanita dengan kanser hati.

Penyiasatan epidemiologi telah dikaitkan penggunaan gabungan OCs dengan kadar peningkatan thromboembolism vena (VTE , trombosis vena dalam dan embolisme paru-paru ). Walaupun kaitan klinikal penemuan ini untuk etonogestrel ( metabolit biologi aktif desogestrel ) digunakan sebagai perancang dalam ketiadaan komponen estrogen tidak diketahui, Implanon perlu dikeluarkan sekiranya trombosis . Pemecatan Implanon juga perlu dipertimbangkan dalam kes immobilization jangka panjang akibat pembedahan atau penyakit. Wanita yang mempunyai sejarah gangguan thromboembolic perlu dibuat sedar tentang kemungkinan berulang.

Jika tekanan darah tinggi yang berterusan  semasa penggunaan Implanon , atau jika peningkatan yang ketara dalam tekanan darah tidak cukup bertindak balas terhadap terapi antihipertensi , pemberhentian dengan penggunaan Implanon perlu dipertimbangkan.

Chloasma kadang-kadang boleh berlaku, terutamanya di kalangan wanita yang mempunyai sejarah chloasma gravidarum . Wanita yang mempunyai kecenderungan untuk chloasma perlu mengelakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau sinaran ultraungu manakala menggunakan Implanon .

Kesan kontraseptif Implanon adalah berkaitan dengan tahap plasma etonogestrel , yang songsang yang berkaitan dengan berat badan, dan berkurangan dengan masa selepas kemasukan . Pengalaman klinikal dengan Implanon dalam berat wanita dalam tahun ketiga penggunaan adalah terhad. Oleh itu, ia tidak boleh dikecualikan bahawa kesan kontraseptif dalam wanita semasa tahun ketiga penggunaan mungkin lebih rendah daripada wanita berat badan normal. Doktor itu boleh mempertimbangkan penggantian awal implan di kalangan wanita yang lebih berat.

.
Dalam kes-kes yang jarang berlaku , kebanyakannya berkaitan dengan sama ada kemasukan yang terlalu dalam permulaan dan / atau kuasa-kuasa luar (contohnya, manipulasi implan atau sukan ) implan boleh berhijrah dari laman kemasukan. Dalam kes-kes penyetempatan implan mungkin menjadi lebih sukar dan mungkin memerlukan pembuangan pemotongan yang lebih besar ( lihat arahan Pembuangan dari Implanon Pelabelan Produk). Jika Implanon tidak boleh didapati, perancang dan risiko kesan yang tidak diingini progestagen berkaitan boleh terus di luar masa yang dikehendaki oleh wanita.

Wanita perlu dimaklumkan bahawa Implanon tidak melindungi terhadap HIV ( AIDS) dan penyakit-penyakit kelamin lain.

Dengan semua pil hormon dos rendah , pembangunan folikel berlaku dan kadang-kadang folikel boleh terus berkembang di luar saiz ia akan mencapai dalam kitaran normal. Umumnya, folikel diperbesarkan hilang secara spontan. Selalunya, mereka adalah asimptomatik , dalam beberapa kes ia dikaitkan dengan sakit perut yang sederhana. Mereka jarang memerlukan campur tangan pembedahan.

Interaksi Dengan lain Produk Perubatan dan Borang lain Interaksi
Interaksi antara pil hormon dan produk perubatan yang lain boleh membawa kepada pendarahan kejayaan dan / atau kegagalan kontraseptif. Tiada kajian interaksi tertentu telah dilakukan dengan Implanon . Interaksi berikut telah dilaporkan dalam kesusasteraan (terutamanya dengan pil digabungkan tetapi kadang-kadang juga dengan pil progestagenonly ).

Metabolisme hepatik :
Interaksi boleh berlaku dengan produk perubatan yang menyebabkan enzim microsomal , enzim P450 cytochrome khusus , yang boleh menyebabkan pelepasan peningkatan hormon seks (contohnya, phenytoin , barbiturat, primidone , carbamazepine , rifampicin , dan mungkin juga oxcarbazepine , ialah topiramate, felbamate , ritonavir , nelfinavir , nevirapine , griseofulvin , dan ubat herba St Johns Wort ). Wanita pada rawatan dengan mana-mana ubat-ubatan ini buat sementara waktu perlu menggunakan kaedah halangan di samping Implanon . Dengan microsomal enzim -mendorong dadah, kaedah halangan yang perlu digunakan semasa pentadbiran dadah seiring dan selama 28 hari selepas pemberhentian mereka. Pada wanita dalam rawatan jangka panjang dengan hati enzim -mendorong dadah, ia adalah disyorkan untuk mengeluarkan Implanon dan menetapkan kaedah nonhormonal .

Pengaruh Implanon ke atas produk perubatan yang lain:
Kontraseptif hormon boleh mengganggu metabolisme ubat-ubatan lain . Oleh itu , plasma dan tisu kepekatan sama ada boleh meningkatkan (misalnya, cyclosporin ) atau pengurangan (misalnya, Iamotrigine ).

Nota: Maklumat yang menetapkan ubat-ubatan seiring perlu dirujuk untuk mengenal pasti interaksi yang berpotensi.

Parameter makmal:
Data diperolehi dengan gabungan OCS telah menunjukkan bahawa steroid perancang boleh mempengaruhi keputusan ujian makmal tertentu, termasuk parameter biokimia hati , tiroid , fungsi adrenal dan buah pinggang , paras serum (pembawa ) protein (contohnya, globulin kortikosteroid dan lipid / lipoprotein pecahan ) , parameter metabolisme karbohidrat, dan parameter pembekuan dan fibrinolysis . Perubahan biasanya kekal dalam julat normal. Sejauh ini juga terpakai kepada pil progestagen sahaja tidak diketahui.

Mengandung dan Laktasi
Implanon tidak dinyatakan semasa mengandung. Jika kehamilan berlaku semasa penggunaan Implanon , implan yang perlu dikeluarkan.

Implanon tidak mempengaruhi pengeluaran atau kualiti ( protein, laktosa atau kepekatan lemak) susu ibu. Walau bagaimanapun, jumlah yang kecil etonogestrel dikumuhkan dalam susu ibu. Berdasarkan data yang ada, Implanon boleh digunakan semasa menyusukan bayi.

kesan yang tidak diingini
Semasa penggunaan Implanon , wanita mungkin mempunyai perubahan dalam corak pendarahan faraj mereka yang sering tidak menentu. Ini mungkin termasuk perubahan dalam kekerapan pendarahan ( tidak hadir, kurang, lebih kerap, atau berterusan ), intensiti ( dikurangkan atau dinaikkan ), atau jangka masa. Amenorrhoea dilaporkan dalam kira-kira 1 daripada 5 wanita manakala 1 daripada 5 wanita melaporkan pendarahan yang kerap dan / atau berpanjangan. Kadang-kadang, pendarahan telah dilaporkan. Dalam ujian klinikal , pendarahan perubahan adalah alasan yang paling biasa untuk menghentikan rawatan dengan Implanon (kira-kira 11%). Dysmenorrhoea cenderung untuk meningkatkan semasa menggunakan Implanon . Corak pendarahan yang dialami dalam tempoh tiga bulan pertama adalah meluas ramalan corak pendarahan masa depan bagi ramai wanita.

Kesan yang tidak diingini mungkin berkaitan dilaporkan biasanya atau yang sangat biasa dalam ujian klinikal dengan Implanon telah disenaraikan dalam perenggan yang berikut . Persatuan telah tidak mengesahkan mahupun menafikan .

Berikut yang biasa (> 1 /10) kesan yang tidak diingini mungkin berkaitan dengan penggunaan Implanon dilaporkan dalam ujian klinikal : jangkitan faraj , sakit kepala , jerawat, payu dara , sakit payudara, haid yang tidak teratur , dan berat badan meningkat. Dalam ujian klinikal yang sama , biasa (< 1/10 > 1 /100) kesan yang tidak diingini mungkin berkaitan dengan penggunaan Implanon termasuk selera makan meningkat , menjejaskan lability , perasaan tertekan, ketakutan, nafsu menurun, pening, siram, sakit perut panas, loya , kembung, alopecia, dysmenorrhoea , sista ovari , implan sakit tapak , tindak balas tapak implan, keletihan , penyakit influenzalike , sakit, dan berat badan menurun. Istilah MedDRA paling sesuai (versi 10.1) untuk menggambarkan tindak balas tertentu yang disenaraikan. Sinonim atau keadaan yang berkaitan tidak disenaraikan , tetapi perlu diambil kira juga.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, peningkatan klinikal yang relevan dalam tekanan darah telah diperhatikan semasa penggunaan Implanon . Urtikaria dan ( gangguan ) angioedema dan / atau gangguan angioedema keturunan mungkin berlaku. Kemasukan atau penyingkiran Implanon boleh menyebabkan beberapa lebam, sedikit tempatan kerengsaan, sakit, atau gatal-gatal. Kadang-kadang cystic di tapak implan mungkin berlaku, parut boleh dibentuk atau bernanah boleh berkembang. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, paresthesia atau paresthesia seperti peristiwa mungkin berlaku. Pemecatan atau penghijrahan Implanon boleh dibuat. Campur tangan pembedahan kecil mungkin perlu ketika mengeluarkan Implanon .

Pada wanita menggunakan ( digabungkan lisan) pil , beberapa ( serius) kesan yang tidak diingini telah dilaporkan. Ini termasuk gangguan vena thromboembolic , gangguan thromboembolic arteri , tumor bergantung kepada hormon (contohnya, tumor hati , kanser payudara ), dan chloasma .


nilah cara pemasangan Implanon.

Kos :

1.  KPJ Shah Alam ( Lebih kurang RM1000.00 termasuk segala prosidur)

2. HUKM - RM600-800

terpulanglah pada pendapat individu.. :)

saje share  utk  family planning info....

1 comment:

 1. assalam...
  thanks for sharing info! hehe
  implanon vs injection...
  br discuss dgn husband pasal nih..
  tp blom ada final decision lagi..sbb dua2 takottttt

  ReplyDelete